Posted in schrijvenwriterslife

Wat ik u wens (en waarom ik schrijf)

Ik geloof dat verhalen voor mensen kunnen zorgen. Het is een van de voornaamste redenen waarom ik schrijf.

  • Een verhaal kan je de schoenen van een ander een keer doen aantrekken.
  • Een verhaal kan maken dat je jezelf in vraag stelt.
  • Een verhaal kan ervoor zorgen dat je jezelf herkent.
  • Een verhaal kan troosten.
  • Een verhaal kan een veilige plaats bieden om weg te vluchten.

Ik schreef er voor Woordentij deze nieuwjaarsbrief over. Hij vat het mooi samen.

Ik werd schrijver om mezelf te redden. Ik kon niet letterlijk weg, dus ik vluchtte in mijn hoofd. Boeken waren de plek waar ik altijd al veilig was. Daar kon gelachen worden. Daar konden zaken spannend en verdrietig zijn, maar op het einde haakte alles altijd geruststellend in elkaar. Boeken zijn goede luisteraars: ze weten wanneer ze moeten zwijgen. Ze verstaan bovendien de kunst om een mens gewoon zichzelf te laten zijn, met alle beperkingen en pluspunten die daarbij horen. Ze weten dat er meer dan één verhaal is. En ze hebben eindeloos geduld. Boeken zijn al die zaken en nog veel meer voor de lezer. Ze zijn dat zeker voor de schrijver. 

Als ik u iets wens voor het komende jaar, is het dus wel dat: zo’n veilige plek. Een plek waar u kan verdwijnen en verschijnen, vergeten en herinneren, ontkennen en inzien, koesteren en gekoesterd worden. 

Ik heb ondertussen de luxe dat ik verschillende veilige plekken heb. De geur van mijn man. Het geluid van mijn slapende kinderen. De warmte van de kat op mijn schoot. De vertrouwdheid van het toetsenbord onder mijn vingers.

Dat ik vandaag nog altijd schrijver ben, is omdat ik hoop met mijn verhalen ook andere mensen te redden. Van een slechte dag. Uit een vastgelopen gedachte. Van de angst alleen te zijn. Verhalen kunnen voor mensen zorgen. Dat geloof ik. Dat wéét ik, want ze doen dat al mijn leven lang voor mij. Daarom hoop ik vanuit de grond van mijn hart dat u het komende jaar het juiste verhaal zal tegenkomen. Een verhaal om in te geloven. Een verhaal om u aan op te trekken. Een verhaal om op te vertrouwen. Een verhaal dat u verder vertelt, vanzelf, want daarvoor dienen verhalen. En zo gaat u als vanzelf ook een klein beetje zorgen. 

Want het mooiste van alles is: wie zelf een veilige plek heeft, kan dat ook veel makkelijker voor anderen zijn. En zo krijg je een heel schone keten en het begin van een heel straf verhaal. Vertel het vooral verder. 

“Want het mooiste van alles is: wie zelf een veilige plek heeft kan dat ook veel makkelijker voor anderen zijn.”

There are no reviews yet.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart